Malin Janliden & Maria Kastengren

Jord av två – en utställning inspirerad av vår jord och det som lever av och med den. Maria som bor på Hammarö och Malin som är uppvuxen på samma ö har alltid haft nära till naturen, det har därför blivit naturligt att de båda ofta hämtar inspiration därifrån. Maria som följer stigarna som ger henne former, detaljer och färger. Malin som finner kravlöshet och frihet genom att vara i naturen bland färger, former, mönster, ljud och ljus. Jord, skog, vatten, växter, mark, sten och berg kan återspeglas i deras konst. De organiska detaljerna i Marias verk och de jordiga och lugna tonerna i Malins abstrakta konst. 

Det är första utställningen i Sunne för både Malin och Maria. Även om de båda tycker det är betraktaren som i slutändan gör verken och lägger stor vikt vid det så har de under tiden de arbetat med utställningen hittat gemensamma beröringspunkter och en gemensam berättelse ur sina personliga och enskilda intryck från sin gemensamma inspirationskälla. Och är det något de kopplar ihop Sunne med så är det en stark berättartradition, skapande och skön natur. Sunne knyter helt enkelt ihop säcken av det de arbetat med under våren som gått. De tycker därför det känns fint att få visa upp resultatet just på Galleri Himmel & Hav i Sunne.

Välkommen att ta del av deras gemensamma utställning med olika motiv och intryck hämtade från vår jord.

Malin Janliden, Övre Ullerud, är självlärd och började måla år 2018 med akryl men gled snabbt över till akvarell och blandteknik. Hon håller gärna på med olika tekniker och projekt samtidigt. Hon gillar kontraster och variation, den nätta och flödande akvarellen och den grova och mer kompakta strukturen i blandtekniken ger henne just det.

Malin målar oftast abstrakt eller semi-abstrakt. Hon tycker om det som inte är förutbestämt, att försöka skapa något som betraktaren kan tolka fritt. Hon hoppas alltid att hennes målningar kan få bli ett rum där betraktaren kan kliva in för en stund och bestämma helt själv vad hen vill uppleva. Ett rum fritt från regler och normer som vi dagligen, medvetet eller omedvetet, anpassar oss efter. Abstraktion är för henne det ultimata sättet att ta en paus från regler, rätt eller fel.

Malin ställde senast ut på Ö-konstrundan på Hammarö år 2022 och innan dess har hon deltagit i flera utställningar i Hammarö konstförenings regi. I år hittar du henne, förutom på denna utställning, på två konstrundor här i Värmland. På Lustenrundan där hon ställer ut i Gamla kraftstationen i Deje och på Ö-konstrundan på Hammarö. Nästa år ses hennes första separatutställning i Gamla stans galleri i Stockholm.

konst.se/janliden

instagram.com/janliden

Maria Kastengren, Hammarö, är bildkonstnär som började måla föreställande i olja vid millennieskiftet. Hon har sedan dess alltmer gått över till abstrakt och då främst i akryl men också med blandtekniker.  Idag är hennes skapande en fri mix som bland annat består av skissande och utforskande måleri.

Måleriet för Maria är nyfikenhet, tillfälligheter och noggranna val. I måleriet finns en frihet och en möjlighet att formulera sig. Marias strävan med måleriet är att skapa ett intryck snarare än en berättelse. När ett verk är färdigt vill hon lämna över till betraktaren att ta del av det och göra det till sitt. 

På 00-talet  deltog hon flera år i målargruppen Art College Group i Karlstad ledd av Bertil Wivhammar. Maria har deltagit i diverse utställningar på senare år i regi av Hammarö Konstförening bland annat många år i Hammarö Ö-konstrunda men också jurerade utställningar på bland annat Värmlands Museum och Edsviks Konsthall. 

instagram.com/mariakastengren

Utställningen öppnar med vernissage i konstnärernas närvaro lördag 20 maj kl 12-15

Övriga öppettider:

Söndag kl 11-15

Tisdag tom torsdag kl 12-17

måndag stängt

Varmt välkommen!